Uživatel: Heslo:
Registrace Ztráta hesla

První rekvalifikační kurz - recept č. I - muffiny


Hezký den celní rodino,

rozhodla jsem se Vám všem napsat a podělit se o nové zážitky po absolvování kurzu celního deklaranta. Za poslední týden jsem si na Vás všechny a zvláště na paní Martinu vzpomněla nesčetněkrát. Musím Vám říci, že se cítím teď v práci úplně jinak. Vše si dávám do souvislostí, logicky nad tím uvažuji a dokonce mě vše baví o hodně více než předtím, kdy jsem byla defacto manuální zadávačka dat, od které se nevyžadovalo, aby všemu rozuměla nebo nedej bože nad něčím uvažovala.
První znalostí po absolvování kurzu, kterou jsem se mohla blejsknout před kolegy, byl rozdíl mezi “statusem zboží” a “původem zboží”. Ihned mi na mysli vytanula slova Martiny o národnosti a státní příslušnosti. Kolegyně jen koukaly a já měla ze sebe radost Usmívající se. Další den jsem obdržela dotaz z CÚ na zboží, které nám bylo doručeno, ale byl k němu potřeba řádný popis k určení správného sazebního zařazení. Pro naše procesní inženýry jsou funkce tohoto materiálu a proces fungováni banální záležitostí a skoro se mi vysmáli, když jsem se na daný materiál přišla zeptat. Věděli, že určitě nemám tak velké znalosti jako oni a žertem mi předhazovali, copak asi budu chtít vědět, že tomu stejně neporozumím. Jenže chlapci se spletli! Proč bych jim složitě vysvětlovala, co potřebuji vědět, když v tomto případě zafungovaly tři krásné věty paní Sabelové Úžasný.

“Hoši, stačí mi říct, co to je? Z čeho to je? K čemu to je?”.

Na toto neměli odpověď a jen mi hezky mnou požadované informace přeposlali.

Ještě týž den jsem si v klidu žehlila u televizních zpráv a přítel si na gauči četl. Najednou na nás z obrazovky vyskočila zpráva o šokující novince, jak pašeráci exotických zvířat přišli na novou metodu převozu přes hranice. Kdy si vajíčka zvířat, či samotná zvířata schovávají do našitých kapes ve spodním prádle. Přítel na to kouká a mumlá něco o tom, že je to hrůza. Ovšem my světem protřelí a CITESEM pomazaní víme, že to až taková novinka není a daná televize jen potřebovala zaplácnout místo ve vysílacím čase. Přítel, ať chtíc či nechtíc, dostal čtvrthodinovou přednášku o tom, jak se zvířata pašují a co to CITES je Mrkající (vzpomněla jsem si i na pana Chlupa a jeho excelentní výkon).

Poslední perličkou byl dotaz z Celního úřadu v Olomouci, který se týkal mnou podaných žádostí o ZISZ (všichni již víme, co tyto zkratky znamenají) a odkazovali se na články uvedené v celním kodexu. Před půl rokem bych si poklepala na hlavu a řekla si, jak to mám vědět, když je to napsané v nějaké hloupém kodexu, který je mi stejně k ničemu. Jenže tentokrát byla situace jiná. Vyhledala jsem si příslušné články na stránkách celní správy a vše prolouskala a odeslala požadované informace.

Tak si říkám, jak jsem vůbec bez kurzu mohla fungovat Mrkající. Někdy si ve čtvrtek postesknu, že musím do práce a nečeká na mě usměvavá tvář Martiny a nachystaná snídaně. Bylo to s vámi moc fajn a doufám, že perlíte se svými nabytými znalostmi stejně jako já. Pevně věřím tomu, že jsme se neviděli naposledy a potkáme se buď osobně, nebo pracovně.

Moc Vám děkuji Martino. Konečně mám pocit, že dělám něco smyslupného a nepřipadám si ztracená ve světě čísel a žádostí Usmívající se.

Mám však ještě jeden restík a to je recept na muffiny. Hezky si oslaďte víkend a přeji Vám pohodu a štěstí v životě.

Na 12-15 muffinů potřebujete:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 100 g nahrubo nasekané čokolády
  • 250 ml kefíru
  • 2 vejce
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 4 tyčinky v čokoládě ( Bounty, Snickers, Koko, Flint.....)

Postup:

Troubu rozehřejte na 180 stupňů.

V jedné míse smíchejte všechny sypké suroviny, v druhé míse tekuté. Tyčinky nakrájejte na malé kousky. Smíchejte všechny suroviny a naplňte těstem formičky na muffiny. Jako poslední přidejte kousky tyčinek. Délka pečení závisí na typu a zkušenosti s Vaší troubou. Já například peču 15 minut.

Přeji Vám dobrou chuť Líbající

Kristina Guziurová




2013 © PiDi Soft |  Mapa stránek